Verzorging van een wond. 5 tips

Verzorging van een wond. 5 tips

Een snee of een schaafwond. Iedereen heeft er mee te maken gehad. Kinderen – en dus zeker ouders van jonge kinderen – hebben er bijna wekelijks mee te maken. Pleisterje plakken en klaar. Toch is dit niet helemaal waar. Soms zijn er slimmere oplossingen. 5 tips om wondjes beter te verzorgen.

Schaafwondjes en pleisters

Soms wordt gezegd dat op een schaafwond geen pleister hoeft. Schaafwondjes zouden moeten luchten. Dit hoeft niet. Ook bij schaafwondjes helpt een pleister. De wond blijft zo schoon. Zeker bij schaafwonden waar kleding overheen gaat is het verstandig gewoon een pleister te pakken. Tape kan overigens ook helpen, zeker bij schaafwondjes op de knie of elleboog.

Littekens voorkomen

Een pleister plakken zorgt ervoor dat de wond is afgedekt. De huid herstelt maar er kan een litteken achterblijven. Als de huid eenmaal dicht is kan een litteken voorkomen worden met crèmes en gels. Vaak zorgen de crèmes en gels voor een ademende laag die de vochtbalans herstelt. Helemaal voorkomen is soms niet mogelijk. Maar littekens verminderen kan gelukkig wel.

Bij het verwijderen van pleisters dient de pleister ook altijd langzaam verwijderd te worden. Zo kunnen litteken ook worden voorkomen.

Ontsmetten wondje

Een wondje kan eenvoudig ontsmet worden met Betadine (jodium) maar ook met lauw water of gewone zeep (niet een agressieve variant). Ontsmetten hoeft niet met alcohol. Sterker nog, dit kan nadelig werken. Het weefsel kan op die manier beschadigd raken. Een pleister met jodium kan vaak al voldoende zijn.

Grote wonden moeten uiteraard door een arts worden ontsmet. Ga daar niet bij doe-het-zelven.

Wond hydrateren

Houd een wond vochtig. Zo herstelt de huis sneller en mooier. Uiteraard dient de wond wel schoon te blijven. Er kan bijvoorbeeld zalf worden aangebracht om infecties te voorkomen. Plak wondjes ook nooit af met luchtdichte tape of iets dergelijks. Laat ze ademen. Zo herstelt de wond het best.

Brandwonden en stromend water

Kleinere brandwonden zijn het best te behandelen door ze onder stromend water te houden. De pijn vermindert op die manier. Allerlei goedjes zijn dan niet nodig. Bij grotere brandwonden zijn gazen en soms zelfs kompressen aan te raden. Let er op dat deze nooit straks worden aangebracht. Losjes werkt beter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top