Vaginale ring helpt bij aanpak incontinentie vrouwen

Het Nederlandse eHealth bedrijf LiGalli heeft een vaginale ring ontwikkeld voor vrouwen die last hebben van incontinentie. Voor de medische productontwikkeling is een samenwerking gestart met technologieleverancier Demcon uit Enschede.

Minder bijwerkingen

Vrouwen die last hebben van incontinentie krijgen soms medicatie voorgeschreven. Daarmee kunnen overactieve spieren worden ontspannen of worden spieren rond de urinebuis juist versterkt. Een groot nadeel is dat vrouwen last kunnen krijgen van bijwerkingen door de medicatie, zoals hartkloppingen, obstipatie of een droge mond. De vaginale ring geeft gecontroleerd vloeibare incontinentiemedicatie af aan de vaginawand, waarbij de patiënt minder last krijgt van bijwerkingen. Een groot voordeel van de vagina wand is de goede doorbloeding. Medicijnen worden daardoor effectiever opgenomen.

Smartphone bestuurt ring

De inzet van een vaginale ring is niet uniek. Al langer worden ze ingezet om medicatie af te geven via de vaginawand. Alleen wordt dan vaak een vaste dosis continu afgegeven. Met de MedRing is het mogelijk om gecontroleerd het medicijn oxybutynine toe te dienen. De ring wordt aangestuurd met behulp van een smartphone app. De ring bevat onder meer een kleine batterij, antenne, elektronica, pomp en medicijnreservoir. Dit alles op minuscuul niveau. Met behulp van een ingebouwde temperatuursensor kan worden gecontroleerd of demedicatie succesvol is afgegeven aan het lichaam. De bijbehorende app op de smartphone analyseert welke dosering het meest effectief blijkt te zijn voor de gebruiker, op basis van diagnostische metingen. Over een aantal maanden zullen de eerste proefpersonen de MedRing gaan testen.

Nieuwe toepassingen

LiGalli is opgericht door gynaecoloog en ondernemer Willem de Laat, die eerder bij Organon betrokken was bij de ontwikkeling van de NuvaRing. Deze vaginale ring wordt ingezet als anticonceptiemiddel. Inmiddels is een kapitaalinjectie afgerond die het mogelijk maakt om de marktintroductie van de MedRing af te ronden. Ook bieden nieuwe investeringen de mogelijkheid om nieuwe toepassingen te ontwikkelingen voor de vaginale ring. Volgens De Laat wordt binnenkort onderzocht of ook sensoren kunnen worden toegevoegd die de hormoon- en glucosespiegel in de gaten houden.

Aandrangincontinentie

Ongeveer één op de drie vrouwen heeft last van incontinentie. Aandrang-incontinentie ontstaat door een overactieve blaasspier. Het gevolg is dat de spier op onnodige momenten samentrekt en een gevoel van aandrang veroorzaakt. Dus ook als de blaas nog niet vol is. Dit leidt tot onnodig vaak plassen van kleine hoeveelheden urine. Er zijn verschillende oorzaken van aandrang-incontinentie. Bijvoorbeeld door een beschadigde zenuw als gevolg van een blaasontsteking, baarmoederoperatie of een vergrote prostaat. Een overactieve blaas is ook het gevolg van overgewicht, verstoppingen en het overmatige gebruik van cafeïne.

Mensen met een overactieve blaas zullen eerst met blaastraining worden behandeld. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de levensstijl en het trainen van de blaasspier. Klachten nemen af door het geleidelijk langer uitstellen van het plassen, het verliezen van gewicht en het minder drinken van thee, koffie en cola. Pas als blijkt dat blaastraining niet werkt, dan kan een arts oxybutynine voorschrijven. Dit medicijn ontspant de blaasspier en remt de onverwachtse samentrekking van de blaaswand. Dit medicijn is niet bedoeld voor mensen die last hebben van inspanningsincontinentie, waarbij ongewild urineverlies optreedt tijdens het sporten, lachen, hoesten of niezen. Ook is dit middel niet effectief als de overactieve blaasspier wordt veroorzaakt door een blaasontsteking of vergrote prostaat

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *