Tip bij incontinentie: een blaassensor die waarschuwt

Jong of oud, het is vervelend als u op de meest onverwachte momenten te maken hebt met ongewenst urineverlies. Gelukkig bestaat er de draagbare blaassensor SENS-U die u waarschuwt als uw blaas vol zit met urine. Zo kunt u precies op tijd naar het toilet gaan. De sensor wordt inmiddels door veel zorgaanbieders omarmt. Maar ook kan de blaassensor thuis worden gebruikt.

Incontinentie bij kinderen

Het idee voor een blaassensor ontstond zes jaar geleden, in 2014,  toen de Nijmeegse startup Novioscan de krachten bundelde met het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Artsen van de ziekenhuizen legden hun ervaringen voor aan de ontwikkelaars van Novioscan. De blaassensor is vooralsnog alleen ontwikkeld voor kinderen die moeite hebben met het ophouden van hun plas nadat ze zindelijk zijn geworden. Dit komt met name omdat ze dan de spieren bij de blaas niet onder controle hebben. Het resulteert vaak in bedplassen of een natte broek. Tussen de 6 en 9 procent van de kinderen in de leeftijd 6 tot 12 jaar heeft dagelijks te maken met ongewenst urineverlies. Niet alleen geeft dit fysieke ongemakken, maar ook kan het op emotioneel vlak schade aanrichten. Bijvoorbeeld een gevoel van schaamte en een terughoudendheid om met andere kinderen te spelen.

SENS-U blaassensor

Hoe werkt de sensor? Heel simpel. Met een pleister kan de blaassensor worden bevestigd aan de onderbuik. Het kind kan zelf bepalen waar de sensor het meest comfortabel zit. Het volume van de blaas wordt met echografie continu gecontroleerd. Als de blaas voor 80% is gevuld dan krijgt de drager van de blaassensor een seintje in de vorm van een trilling. Ook kan een signaal worden verstuurd naar een smartphone. Bijvoorbeeld naar de ouders van een kind met ongewenst urineverlies. De ervaringen van gebruikers zijn vooralsnog positief. Zo leren kinderen om op gevoel bijtijds naar het toilet te gaan en verdwijnen psychische klachten die ontstaan zijn door incontinentie. Geheel in lijn met de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorgtoepassingen kan ook met deze sensor de data over een lange periode worden geanalyseerd. In een speciale app wordt bijgehouden wanneer de gebruiker naar het toilet is geweest en hoe vaak op een dag dit plaatsvindt. Zo kan een arts bepalen of aanvullende therapie is gewenst.

Ook voor volwassenen?

Afgelopen april werd bekend dat het Zweedse bedrijf Essity, bekend van de merken Tena en Libresse, het in Nijmegen gevestigde Novioscan overneemt voor een slordige 6,5 miljoen euro. Door de overname kan worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van een computerchip voor de echografische sensor. In dat geval kunnen hogere aantallen blaassensoren worden geproduceerd voor een lagere prijs. De ontwikkeling van een volwassen blaassensor is inmiddels in volle gang. Waarschijnlijk zal die volgend jaar op de markt worden gebracht. De verwachting is dat patiënten in ziekenhuizen, verpleeghuizen en ouderencentra zich comfortabeler zullen voelen met een dergelijke blaassensor en het kan tevens de werkdruk onder het verplegend personeel verminderen. Het willekeurig controleren van incontinentiemateriaal bij de patiënt is niet meer nodig en ook kan het verschonen van bedden en kleding worden verminderd.

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *