Is het mondkapje verplicht of niet?

Is het mondkapje verplicht of niet?

De afgelopen dagen is de discussie over het dragen van mondkapjes opnieuw opgelaaid. Wel of niet op? En waarom in de ene winkel wel en in de andere winkel niet? Deze vragen blijven onduidelijk voor velen van ons. Maar wij leggen het graag aan u uit.

Verplicht in openbaar vervoer

Een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor reizigers ouder dan 13 jaar en natuurlijk het ov-personeel. Als u geen mondkapje draagt dan loopt u de kans om een boete te krijgen van 95 euro. Dit bedrag kan oplopen naar 350 euro wanneer u herhaaldelijk in de fout gaat. Als u in een taxi rijdt dan is het mondkapje niet verplicht als u de enige passagier bent. In alle andere gevallen wel.

Publieke binnenruimtes

Het is niet algemeen verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, ziekenhuizen, tankstations, musea, parkeergarages, gemeentehuizen of bijvoorbeeld winkels. Wel wordt het sterk geadviseerd. Publieke binnenruimtes, zoals het Rijksmuseum, het Concertgebouw en bepaalde vestigingen van de Bijenkorf verplichten bezoekers nu wel al om een mondkapje te dragen. Ze hebben namelijk het recht om eigen gebouwregels voor bezoekers op te stellen en ze kunnen mensen dus weigeren die niet de regels naleven. Gebouwen die niet vrij toegankelijk zijn voor het grote publiek, kunnen ook zelf bepalen of een mondkapje verplicht is. Dit zijn bijvoorbeeld scholen, kerken en verenigingen. Werknemers van bedrijven kunnen worden verplicht om een mondkapje te dragen. Dit is namelijk niet heel anders dan het gebruik van veiligheidskleding om de gezondheid van het personeel te waarborgen.

Mondkapje buiten?

Gemeentes kunnen burgers niet verplichten om een mondkapje buiten te dragen, want dat is in strijd met de grondwet en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er wordt dan namelijk inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van mensen. Wel mogen gemeentes verzoeken om mondkapjes te dragen, maar als je dat niet doet en een boete krijgt, dan is de kans aannemelijk dat de rechter de boete uiteindelijk seponeert. Maar waarom dragen ze bijvoorbeeld in Spanje wel verplicht een mondkapje buiten? Dat komt omdat ze daar deze zomer een speciale wet hebben ingevoerd, die burgers verplicht een mondkapje te dragen totdat er een werkend vaccin beschikbaar is.

Coronawet

Inmiddels lijkt er een meerderheid te zijn in de Eerste en Tweede Kamer voor het invoeren van de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, oftewel de coronawet. Met deze wet kan de regering tijdelijk meer maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De wet mag 3 maanden lang worden ingezet en kan eenmalig met een maand worden verlengd. Deze wet vervangt de lokale noodverordeningen die gemeentes nu nog inzetten. De coronaboetes worden verlaagd van 390 euro naar 95 euro. Hoe het mondkapjesbeleid eruit komt te zien in deze wet is nog niet duidelijk.

Meenemen voor de zekerheid

Omdat sommige publieke ruimtes u nu wel verplichten om een mondkapje te dragen en andere ruimtes weer niet, is het sterk aan te raden om een set mondkapjes altijd voor de zekerheid mee te nemen. Je bestelt ze voordeling en snel online. Zo bent u goed voorbereid en komt u niet onnodig voor ongewenste verrassingen te staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top