5 oorzaken van chronische wonden

5 oorzaken van chronische wonden

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 15% van de gemaakte zorgkosten wordt veroorzaakt door chronische wonden. Dit zijn wonden die niet genezen binnen de gemiddelde periode van wondgenezing. Vaak komt dat door een opgelopen infectie. Een wondinfectie wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën die het weefsel van de wond zijn binnengedrongen. Deze micro-organismen vermenigvuldigen zich vervolgens razendsnel. Een plaatselijke ontstekingsreactie van het lichaam is het gevolg en de wond herstelt langzamer.

Hoe langer de wond bestaat hoe langer het duurt totdat het geneest. Niet alleen leidt het tot torenhoge zorgkosten, ook kunnen ernstige gezondheidscomplicaties ontstaan wanneer wonden niet tijdig genezen. Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot langzaam genezende wonden. Hieronder volgen 5 belangrijke oorzaken die kunnen leiden tot een chronische wond.

Diabetes

Wonden kunnen ontstaan als gevolg van een andere aandoening, bijvoorbeeld diabetes. Bij diabetespatiënten stolt het bloed langzamer en worden bloedstolsels te langzaam afgebroken. Dit heeft negatieve invloed op de wondgenezing. Mensen met diabetes hebben vaak ontstoken wondjes aan de voet zonder dat ze dit weten. Dit noemt men een diabetische voet. Dit komt omdat bloedvaatjes en zenuwen beschadigen bij diabetes. Het gevolg is dat je minder gevoel hebt in je voeten. Wanneer een wondje niet binnen twee tot drie weken geneest kan het leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties. In het ernstige geval is dat amputatie of een andere levensbedreigende situatie.

Medicijngebruik

Vaak is het medicijngebruik van invloed op het helingsproces van een wond. Sommige geneesmiddelen remmen het herstel van de wond. Een voorbeeld  is cytostatica, een medicijn dat wordt gebruikt bij mensen met kanker. Het geneesmiddel remt de celgroei, maar het leidt ook tot een minder snelle genezing van een wond. Mensen die de ziekte van Crohn of colitis hebben, krijgen vaak een behandeling met het hormoon corticosteroïd. Dit hormoon is een ontstekingsremmer, maar het heeft een negatief effect op het herstel van wondjes. Geneesmiddelen die uit vitaminen of antibiotica bestaan kunnen juist een positieve invloed hebben op het genezingsproces van een wond.

Roken

Uit onderzoek blijkt dat roken een grote invloed heeft op het herstel van wonden. De doorbloeding is vaak minder goed en voedingsstoffen worden minder gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Zo wordt het zuurstoftransport in het bloed belemmerd door de koolmonoxide uit de rook. Na het roken van een sigaret krijgen de weefsels in het lichaam gedurende een uur 30% minder zuurstof. Daarnaast wordt de hoeveelheid en de structuur van collageen verminderd door roken. Collageen is de bouwstof van het bindweefsel van wondjes. Tot slot blijken rokers 5 keer zo vaak wondinfecties op te lopen dan niet-rokers.

Voeding

Een goede voeding is belangrijk voor een snelle heling van wondjes. Het lichaam verbruikt meer energie (calorieën) en heeft meer voedingsstoffen nodig voor het bevorderen van de genezing.  Deze extra energie moet worden gecompenseerd door de inname van koolhydraten. Voor het aanmaken van nieuw weefsel van de wond zijn proteïnen essentieel. Die worden verkregen uit onder andere vlees, vis, zuivel en noten. Tot slot wordt het wondherstel vertraagt door een tekort aan vitaminen en mineralen. Zo zorgt het mineraal ijzer voor de aanmaak van hemoglobine, wat weer een onderdeel is van rode bloedcellen. Daarmee wordt de zuurstof vervoerd naar de wond en dat is essentieel voor het wondherstel.

Hygiëne

Op openbare plekken zoals de badkamer en het toilet kunnen bacteriën zich makkelijk verspreiden. Dit kan al snel leiden tot een geïnfecteerde wond. Maar de micro-organismen kunnen ook in een wond terechtkomen door contact met andere mensen of via auto-infectie. In dat geval komen bijvoorbeeld darmbacteriën door slechte hygiëne terecht in een wond op de arm of het been. Een goede handhygiëne geldt als belangrijkste maatregel voor het tegengaan van infecties. Kijk hier voor meer informatie over een goede verzorging van een wond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top